Tényleg a gólya hozza?!

2011.07.20. 14:44

 

Tényleg a gólya hozza a kisbabákat? Vagy netán a káposztásban találni őket? Gondoltam, mint ahogy a mikulásnak is van alapja úgy ezeket a legendákat sem hasraütés-szerűen találták ki, a gyermekek kiváncsiságának enyhítésére.

 

Biztos vagyok benne, hogy nem csak ez a két hiedelem létezik, de sajnos akárhogy keresgélek, nem találok továbbiakat. A káposztásban a franciák találják a babákat, de ezen túl erről sem találtam semmilyen információt. Úgy tűnik, hogy a mai napig szájról-szájra terjednek a legendák, és nem az interneten. De azért mégis lesz valami, amit ebből a post-ból lehet tanulni: a gólya-legenda alapját megtaláltam. :)

 

 

 

 A fehér gólya és a gyermekszületés sok nép kultúrájában összefonódott egymással, még olyan országokban is, ahol egyébként ritka a hosszú csőrű vándormadár. Nem hiába, ezzel a külföldi mesékben is szembesültünk.

Mivel költöző madárról lévén szó, ősszel elhagyja Európát, és Afrikában telel. Március végén tér vissza, ezért más vándormadarakkal együtt a tavasz hírnökének is tekintik. Hazatérése nagyjából 9 hónappal a nyári napforduló (június 21.) utánra esik, ez a pogány ünnep a termékenységet, házasságot élteti, sok gyermek fogant ezidőtájt. A gólyák érkezése tehát sokszor egybeesett a kisbabák érkezésével, és a fejekben összekapcsolódott a két esemény.

 

Bár a gólyapárok nem telelnek együtt, előszeretettel térnek vissza a régi fészkükhöz, és így a hímek és nőstények újra egy párt alkotnak. Ez a "látszólagos" házastársi hűség valamint az, hogy a gólyák még akkor is gondoskodnak fiókáikról, amikor azok már tudnak repülni, megerősítette a fejekben a gólya és az ember családi életének párhuzamba állítását.

Egy másik legenda szerint a még meg nem született gyermekek lelke vizes területek, tavak, lápok, mocsarak fölött lebeg. Mivel a gólyák gyakran repülnek ilyen helyekre, kialakult az a vélekedés, hogy visszatérve magukkal hoznak néhány születendő lelket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tundervolgy.blog.hu/api/trackback/id/tr323083407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása