Gyros, kebab, falafel, döner

2012.12.04. 21:42

gyros-07.jpgSzeretem a gyrost, ami nálam egy gyűjtőfogalom, ami a címben szereplő ételeket takarja, de most úgy döntöttem, rendet teszek a fejemben, és megszüntetem a káoszt, mert gyakran érzem cikinek, hogy úgy kérek gyrost, hogy az étlapon nem is gyros a neve, és lehet, hogy a két étel amúgy tök más, és hülyének néznek a tudatlanságomért.

Kezdjük tehát az elején, a gyűjtőfogalommal:

A gírosz (görögül: γύρος, angolos átírás szerint gyros) egy forgatásos eljárással készített görög húsétel, mely valószínűleg az Oszmán Birodalomból származik. A szó eredeti verziója, a török döner („forgó”) szóra vezethető vissza, a gírosz ennek a tükörfordítása. Az ételt gyakran pitában tálalják szendvicsként, ilyenkor különböző zöldségekkel és öntetekkel ízesítik a húst.

dine0408-5.JPG

Ezzel tehát két legyet egycsapásra, a dönert is megértettük, bár felmerül a pita problémája is, mert ahol gyros van kiírva, gyakorlatilag a pita egy zsebes zsömle, ahol meg dönert írnak, ott meg ilyen sós palacsintatészta szerű dologba adják, amit ugyancsak pitának gondolok.

Akkor ha már a dönerig eljutottunk, jöjjön a kebab, aminek több fajtája van. Sarkítva a lényeget a kebab lehet egyszerűen kebab, ami egy fűszerezett darálthús grillen átsütve, ergo csevapcsicsa vagy lehet gyakorlatilag saslik, és lehet gyros, amikor döner jelzőt is kap.  Amúgy a kebab arab húsétel, ami általában borjúból készül, szemben a gyrossal, ami lehet csirke, marha és disznó is, és amúgy az ugyanaz, mint a török döner.

És végül a falafel. Na ennek aztán semmi köze az egészhez, mint az kiderült: hagyományosan csicseriborsóból készülő golyó vagy fasírt. A  Közel-Keletről ered, de mára az egész világon népszerű és elterjedt, kivéve persze nálunk, de azért elvétve bele lehet botlani.

A bejegyzés trackback címe:

https://tundervolgy.blog.hu/api/trackback/id/tr704865022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása