A fűző régen és ma

2011.07.25. 10:17


 

A fűző több évszázadon át nemcsak a nők, hanem a férfiak mindennapi ruhatárának is elengedhetetlen részét képezte. A fűző nőknél karcsúsítja a derekat, tipikusan darázsderekat formál és – az Erzsébet királynő korabeli és a viktoriánus fűzők kivételével, melyek felső szegélye egyenes és végig laposan fut el – megemeli a melleket. A férfi fűzők elsősorban egyenes tartást hivatottak adni, de kellemes mellékhatásként a pocakot is kasírozzák.

Minden kornak más volt a fűződivatja, mára rengeteg különféle szabású és stílusú fűző létezik. Különféle alkalmakhoz más és más fűző illett: létezett fűző lovagláshoz, terhesség idejére, utazáshoz, bálokhoz és mindennapi viselethez.

 

Nincs még egy olyan ruhanemű, ami ennyi vitát váltott volna ki a társadalomban. A század elején a nők felszabadulásának, az emancipációnak a szimbóluma a fűző szó szerinti levetése lett. Ezt az ruhadarabot tűzték zászlajukra az emancipátorok, és a nők elnyomásának és szexuális kihasználásának eszközeként kígyót-békát kiáltottak rá. Objektív megközelítést elsőként Valerie Steel adott a "Corset: A cultural history" című könyvével, ami eddig sajnos csak angol nyelven jelent meg. Ebben megcáfolja azokat a tévhiteket, miszerint a fűző nem egy nő halálát okozta, és arra a következtetésre jut, hogy a nők nem kényszerből hordtak fűzőt, hanem mert kihangsúlyozta nőiességüket. Valerie Steel szerint rengeteg fűzővel kapcsolatos állítás leginkább a mitológia tárgykörébe sorolható. Például sokan szörnyülködnek azon, mennyire ártalmasak a fűzők ez egészségre. Véleménye szerint viszont az ezt hangoztató állítások jórésze olyan, 18-19. században élt orvosok állítólagos szakvéleményén alapul, akiknek egyébként csődöt mondott a tudományuk: száz és száz különféle betegség okainak hozták fel a fűzőket, gerincoszlop ferdülésétől a rákon át egészen a nimfomániáig.

Persze a fűzők a mai napig nem tűntek el a szekrényeinkből, épp csak funkciójukat vesztették el. Ma már inkább díszít csak mintsem karcsúsít. De  lett helyette nekünk mindenféle alakformáló fehérneműnk, melyek a fűző funkcióit hivatott helyettesíteni.

Annyiból tényleg jobb, hogy nem kell még egy ember, aki jó szorosra meghúzza, viszont azzal az állítással, hogy kényelmes, vitatkoznék. A legtöbb reklámban elhangzik, hogy idomul a test vonalaihoz, így viseléséről akár meg is feledkezhetünk. Kellően nőből vagyok én is, hogy bedőljek egy idő után a relámoknak, annak ellenére is, ha az ellenkezőjét gondolom, mint amit elmondanak. De ha egyszer olyan csábító. Aranyáron sikerült beszereznem egy triumph-ot, mert az legalább szép, és nem az a tipikus nagymama bugyi. Mikor megvettem, azt hittem, hogy szinte mindennap ebben fogok járni (én naiv), mert akkora lesz a különbség, mint a reklámokban az előtte-utána képeken.

Ha felveszem, érzem, hogy még a szuszt is kiszorítja belőlem, viszont sem darázsderekam nem lesz tőle, sem az úszógumijaimat nem egyenlíti ki. Jó persze, leszorít valamennyire, de nem túl látványos a különbség egy nyári ruha, vagy blúz alatt. A leginkább formát kiadó toppok alá viszont nem fogom felvenni, mivel ha már csak egy top van rajtam, az valószínüleg azért, mert 40 fok van. Nem kell akkor még  oda plusz egy réteg.

És akkor egy kicsit az egészségügyi oldaláról. Ahogy fent is írtam, cáfolták, hogy a fűző olyan ártalmas lenne, én azonban ezt nem hiszem el, és egy kis józan paraszti logikával bárki beláthatja, hogy azért annyira nem ártatlan dolog ez. A szorítás miatt a bordák emelése, korlátozott, vagyis a belégzés akadályoztatott. Tehát felületesebbé válik a légvétel. Ez már önmagában is hátrányos hatás, viszont ha egy kicsit tovább megyünk, akkor azt is könnyedén beláthatjuk, hogy a hosszantartó felületes légzésnél sokkal könnyedebben megtelepednek a baktériumok a tüdőben, ami hamarosan tüdőgyulladást alakít ki, akárcsak a hosszan ágyhoz kötött betegeknél. Nem hiába csináltatnak a kórházban légzőtornát a betegekkel a gyógytornászok.

A szorítás nyílván a keringésre sincs jó hatással. Ha a fő értörzseket nem is, a felületesebben futó bőrartériákat, vénákat biztosan összenyomja mind a fűző, mindinkább az alakformáló.

Ha rajtam van az alakformáló,  hiába voltam még az öltözködéskor éhes, a szorítás hatására már nem érzem, még órákkal később sem. Hiszen az éhségérzetet nem csak az alacsonyabb vércukorszint, hanem a gyomor teltsége is befolyásolja. Logikus, hogy ha leszorítom a hasam, ami így centikkel lesz laposabb, a gyomornak sincs akkora helye, kevesebb étel is elég teltségérzet kialakulásához. Hiszen a gyomorgyűrű is hasonlóképp működik. Feltételezhető, hogy a kisebb hely, és összeszorítottság miatt a perisztaltika is lekorlátozódik, vagyis lassul az emésztés.

És végül ami talán a legfontosabb, hiszen műtéti beavatkozást tehet szükségessé: a szoros alakformáló tartja a hasat, így a hasfal és a hasizmok munkája már szükségtelenné válik, ezért egyszerűen elgyengülnek. Az izmok főleg, hogy az vérellátása is korlátozottá válik, a tartós és hosszú távú leszorítás alatt elsorvadnak, a hasfal elvékonyodik. És amint levesszük az alakformálót, egy kisebb megerőltetés hatására már ki is alakult a sérv. Jobbik esetben, enyhébb sérv esetén csak haskötőt kell hordani, és óvatosabban mozogni, míg a hasfal meg nem erősödik, súlyosabb esetben, ahogy írtam is, műtétre lehet szükség.

Ezek azonban rendszeres és hosszú távú hordás következményei. Ha csak szép akarsz lenni az esti buliban, nem kell megijedni a viselésétől. Maximum kicsit kényelmetlen, de cserébe rengeteg önbizalmat ad, amiért talán mégiscsak érdemes viselni. Hiszen egy magabiztos nő mindig szebbnek tűnik, nem igaz uraim?! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tundervolgy.blog.hu/api/trackback/id/tr343095494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása