Filmajánló

2011.08.20. 10:40

 

A napokban láttuk a Zöld Lámpást. Mit is érdemes tudni a film megnézése előtt? Nagyjából semmit, legalábbis én nem tudtam annál többet, hogy ez egy képregény alapján készült.

Próbáltam most kicsit utána olvasgatni. Nem derült ki sokkal több, de azért azt megosztom veletek: A DC Comics (eredetileg: National Periodical Publications vagy National Periodicals) egyike az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb képregénykiadóinak. A DC hozott létre olyan híres karaktereket, mint például Superman, Batman és Wonder Woman, Flash, Green Lantern, Aquaman, Green Arrow és csapattagjaik az Igazságligából.

 

Már az előzetes felkeltette az érdeklődésemet, akárcsak az Amerika Kapitány, de amikor megláttam, hogy a Zöld Lámpás főszereplője Ryan Reynolds, egyértelművé vált számomra, hogy látnom kell. Tudjátok, ő volt a főszereplő a Nász-ajánlatban, Sandra Bullock oldalán, valamint a Mindenképpen Talán is az ő nevéhez köthető. Azért az, hogy egy szuperhősös képregény alapján alkotott filmben egy olyan fickó a főszereplő, aki a hölgyek szívét már nem egy romantikus filmben elnyerte,  ügyes húzás. 

Eleinte nem álltunk annyira pozitívan a dolgokhoz, hiszen hány szuperhősös filmet láthattunk már. Kezdve  Superman-nel, Batman-en át, a Pókember két részéről nem is szólva, ez utóbbit most ismét feldolgozzák, mint ahogy a Macskanőnek is egy újragondolt változatát forgatják. A mozikban már eleve fut az Amerika Kapitány, és erre még ez is. Kicsit sok már a hősökből, nem? Az eddigiek sem hatottak meg, gondolták, ha mégegy bőrt lehúznak, akkor jobb lesz? És azt kell mondanom, hogy igen. Nagyon nagyon nagyon tetszett a film. Nekem is, és a páromnak is egyaránt. 

 

Csajoknak egy kis kedvcsináló: Ryan Reynoldsot hosszas másodperceken át bámulhatunk nyálcsorgatva, egyszál apró feszes boxerban. Már önmagában ezért is megérte volna. Higgyétek el, annál a jelenetnél még a pasik is kénytelenek megjegyezni, hogy hát igen....jó teste van. De még milyen.

Amúgy a film klasszikus. A felelőtlen, mindig menekülő srácból szuperhős lesz, hiszen őt választja ki a gyűrű. Eleinte ez a feladat elöl is menekül, hiszen elsőre nem elég jó, és ezt mindenki más is megmondja neki. Aztán persze lesz egy főgonoszunk, akivel szembeszáll, és bár esélye sincs, mégis legyőzi, majd elnyeri méltó jutalmát, a széphölgy szívét.  Igazából ez a lehető legsablonosabb sablon, de egy képregény feldolgozásnál azért nem is igen várhatunk sok varriálást. Viszont és ellenben ez így volt jó. Olyan kellemes hatása volt, hogy a jó legyőzi a gonoszt, és a világ megmenekül. Annyira igyekeznek minden más filmben elhagyni a sablont, hogy már azok a filmek váltak sablonossá, és ez lóg ki a sorból.

És ami különösen tetszett, hogy átitatták egy kis valósággal. Egész egyszerűen nem vették véresen komolyan a témát. Nem volt az, hogy a főszereplő hirtelen szuperhős lett, és azonnal véresen komolyan vesz mindent. Épp ez volt a jó, hogy megvoltak benne azok a viccek, ahogyan mi is reagálnánk hasonló helyzetben. Például hogy elújságolta a haverjának a dolgot, és ott vihogtak, hogy király mi? Sokkal hihetőbb mint ez az örökös titkolódzás, és nehogy kiderüljön, hogy ki is van a maszk alatt. No meg hogy a főhőslányunk maszkban is felismerte a zöld lámpásban a gyerekkori barátját, valami hasonló reakcióval: "Gyerekkorunk óta ismerjük egymást, most mégis mit vártál, hogy ha kitakarod a fél arcod, akkor már nem foglak felismerni?". Vagy mikor a gonosz épp lecsapni készül az áldozataira, de azok ledermedtek, pont mint ahogy mi mondjuk ki ilyenkor hangosan a vászon előtt, úgy mondta ő is, hogy "Futás!". Szóval lényeg a lényeg, van benne néhány kellemes, nem erőltetett humor, ami annyira üdítően hatott.

És ami még szintén tetszett nekünk, hogy nem kreatívkodták agyon a dolgot. A Zöld Lámpás ugye az akaraterejével harcol, és így bármit megtud teremteni, amit elképzel. Na most harc közben senkinek sincs ideje nagyon gondolkodni, nem igaz? Szuperhősünk is kissé földhöz ragadt megoldásokat vetett be: kardokat, pajzsot, pisztolyt, vagy gyerekkori versenyautó pályát képzelt, szuperfantasztikus megoldások helyett. Ettől valahogy emberibb.

A filmben amúgy még rengeteg kihasználatlan lehetőséget látunk, amit valószínüleg az alkotók sem fognak kihasználatlanul hagyni, valamint az akaratgyűrűkön kívül egy félelemgyűrűt is alkottak, amit a filmben nem használtak, szóval lehet számítani egy második részre, ahol a zöld gyűrűk mellett a sárga is majd szerepet kap. Gondolom rossz kezekbe kerül, és vissza kell szerezni, és megsemmisíteni, vagy ilyesmi.

Tehát akkor összegezve: szerintem nagyon jó volt, üdítő kellemes kikapcsolódás. Bátran ajánlom mindenkinek! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://tundervolgy.blog.hu/api/trackback/id/tr663161517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása