Halloween

2011.10.24. 10:04

Hamarosan itt a halloween és faraghatjuk a tököket orrvérzésig. Azért hogy mégse csak azért ünnepeljünk, mert így szoktuk, és hogy legyen egy kis fogalmunk arról is hogy mit ünneplünk, megosztok némi  információt veletek ezzel kapcsolatban. Több oldalas leírásokat találtam az ünnepről, de gondoltam ha már nekem is unalmas ennyit olvasni róla, akkor más lehet, hogy bele se kezdene, szóval tényleg csak 2-3 mondatban a lényeg.

A mindenszentek a kelta kultúra őszre (november 1-jére) eső újév Samhain ünnepéből ered. Ezen az éjszakán, úgy hitték, hogy az elmúlt évben meghaltak lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjelen vándorolnak a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat. 

És hogy miért Halloweennek hívják külföldön? Írországban ez az éjszaka All Hallow's Eve, „Mindenszentek éjszakája” nevet kapta. November első napja volt az ünnepnap, All Saints' Day (All Hallow's Day, „Szentek napja”). Később ez a kettő sok helyen összemosódott. 

A mindenszentek a halottak napját előzi meg. 

Összegezve tehát azt a rengeteg infot, amit olvastam: bár az elmúlt néhány évtized úgy telt, hogy október 31.-én mindenszentek estéje, november 1.-én halottak napja volt, úgy tűnik, hogy van alapja, hogy az elmúlt években ez a rend összezavarodott, és vitákat váltott ki. Az én lelkemben azért mégis elsején van a halottak napja és nem másodikán.

Csak hogy a töklámpásról is ejtsek néhány szót, mielőtt neki állnánk faragni:

A töklámpás lett az idők folyamán a halloween legfontosabb jelképe. Az angol egyenes fordítás „carved pumpkin”. Az ilyenkor használt kivájt vigyorgó töklámpás angol nyelvterületen elterjedt neve: Jack O’Lantern. A történet szerint nevét egy Jack nevű részegestől kapta, aki az ördögtől olyan ígéretet csikart ki, hogy lelke nem fog a pokolra kerülni. Jacket viszont a mennyországba sem fogadták be. Az ördög egy széndarabot adott Jacknek, amit ő egy marharépába rakott lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi nyugvóhelyét. Amerikában az eredeti marharépát a jóval látványosabb tök váltotta fel.

És most hogy már mindent tudunk, nyomás a piacra kiválasztani a legszebb tököt! :) Olvastam jó néhány oldalon, ahol pontokba szedve magyarázták el, hogyan kell töklámpást készíteni. Mondanom sem kell, eléggé szájbarágós stílusban, még azt is meghatározva, hogy milyen tököt válasszunk. Na ne már! Legyetek kreatívak. Azért mert a többség kerek tököt választ, attól még nem kötelező nektek is. No meg hogy előre rajzoljunk kartonból sablonokat meg ilyesmi. Ebben az egészben nem az a lényeg, hogy egy szép és esztétikus lakásdíszt gyártsunk, hanem a móka, amíg készitjük, majd az elégedettség, és büszkeség, amikor behelyezzük a mécsest. Úgysem tudunk olyan profi tököket gyártani, mint amiket a neten látunk, de nem is kell. Amit mi gyártottunk, annak másban rejlik a különlegessége: az hogy a miénk, és mi küzdöttünk vele. Innentől kezdve máris kedvesebb nekünk, mint bárki másé. Idén még nem faragtam tököt, de tervezem. A fentebb levő virágos ihletett meg. Hiszen ma már semmi sem kötelező. Miért pont az lenne megszabva, hogy a töknek csak arcot faraghatunk? Igyekeztem sok képpel teletűzdelni a postot, hátha ihletet ad valamelyik. És végül megmutatom az én tavalyi alkotásomat, ami direkt nem kerek tökből készült! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://tundervolgy.blog.hu/api/trackback/id/tr73323375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása