Ésszel vagy szabályosan?

2011.06.12. 10:15

Ésszel vagy szabályosan? Sajnos a kettő nem ugyanaz, de sokszor még csak nem is fedik egymást. Most ugyanis a kresszre gondolok. Aki vezet, annak biztosan fel sem tűnik, de percenként körülbelül 3-szor szegi meg a kreszt, amiért a anno a vizsgán nem hogy ejnye-bejnyét kaptunk volna, hanem azonnal buktunk volna. 

Például adott egy út, ahol a két szélen oda-vissza autósáv van, középen meg egy dupla sínpár. Mivel a síneken is lehet közlekedni, ezért az úttest szélén szabályosan lehet parkolni. A villamosmegállóknál azonban a járdaszigetet jobbról kell kerülnünk, és nem szabad a síneken haladnunk.... Ez eddig rendben van. Viszont hogy halad egy épkézláb autós ezen a szakaszon? A síneken, majd a szigetet jobb esetben jobbról kerülve, kereszteződés után ha jönnek a parkoló autók, középre húzódva. Ez persze ésszerű, és nem használ senkisem indexet, bár sávváltás történik, de úgy is mindenki ismeri a környéket, és pontosan ugyanígy csinálja, teljesen biztonságos. És akkor jövök én mint rutinos tanulóvezető, aki betartja a szabályokat: ha hosszabb szakaszon nem parkolnak jobb oldalt, igenis indexxel jelezve ki kell húzódnom a külső sávba, majd  a várakozó autónál indexelve vissza a sínekre, és reménykedek, hogy valaki kienged, mert forgalom az van. És persze a kereszteződés után sem rögtön középre húzódva haladok, hanem kihasználom azt a jobboldali 100 métert, és csak utána húzódnék középre....persze addigra már egy egész kocsisor halad mellettem, én meg felkenődők a parkoló autóra... És joggal-jogtalanul a többi autós nem érti, hogy én mit manőverezek, és indexelek jobbra balra.

Másik esetben, egy autó szabálytalanul állt meg, és nyitott ajtóval pakol. Én csak a záróvonal átlépésével tudom őt kikerülni, bár az a záróvonal még csak 3 méter óta tart, szóval nem tűnik olyan nagy bűnnek. Ellenben a vizsgáztató azonnali bukással díjjazza ezt, mikor lássuk be, szabályosan nem lehet ezt megoldani. Bár ha jól tudom, a baleset elkerülése érdekében meg lehet szegni a szabályokat. Ha én ott ráfékezek, és megállok- ahogy az oktató szerint kellett volna- akkor tippre a mögöttem haladó jobb esetben szabályosan 50-nel közlekedő kocsi annyira meglepődik a történésen, hogy képes és belém jön. De sebaj, szabályosan ott kell állnunk az út közepén, és várni, hogy hátha egyszer eláll a szabálytalankodó.

De szerintem az sem ismeretlen senkinek, mikor a buszmegálló a kereszteződés után 5 méterrel van, így akik áthaladnak a busz mögött a zöldön, hivatalosan a záróvonal miatt mögöttük kell hogy várakozzanak. Két kocsi esetén még megy is, de a többivel mi legyen? Ácsorogjon a kereszteződésben? Vagy annyira előrelátónak kellett volna lennie, hogy át sem jön a zöld lámpán? Vagy ami a leghelytelenebb ugye, záróvonalon át kikerülni a buszt,  mivel így senki senkit nem akadályoz.

És ezek csak az átlagos helyek. Biztos mindenkinek eszébe jut, ha nagyon erőlködik, egy egy olyan hely, ami eléggé hülyén van megoldva, és kisebb káoszt okoz az embereknek, hogy most hogy is kell haladni. Általában mindig az van útban aki szabályosan halad.

Itt van egy csodás videó arról, ahol egy ránézésre egyszerű kereszteződés valójában körforgalom, de ez csak felfestéssel és táblával van jelölve, és nincs középen szépen kialakított növénykert. Hát kellő gondot okozott mindenkinek. Kívülállóként persze mulatságos. :)

És itt egy kicsit extrémebb, amikor egy békésen autózó asszonyság egyszer csak forgalommal szemben találja magát. 

Nem vagyok biciklista párti, de tény és való, hogy nekik is meggyűlik a gondjuk a kresszel. Nemrégiben olvastam egy cikket erről. Itt azt taglalják, hogy a bicikli utakat olyanok tervezik meg, akik még az életben nem próbáltak a forgalomban kerékpárral közlekedni. Egy lelkes vállalkozó fejébe vette, hogy demonstratív célzattal élete árán is szabályosan közlekedik. Egyszer ugyanis megbüntették azért, hogy nem a bicikli sávot használja. Hiába magyarázta, hogy azért, mert egy autó szabálytalanul a bicikli úton parkolt. Nos, a rendőrt a rossz helyen álló autó nem zavarta.

 Szóval én megtanultam a kreszt, megvan a jogsim, de úgy vélem, jobb nekem az az anyósülés... egyelőre. Kivárom, hátha vezetés nélkül is kialakul bennem kellő rutin, és 10 év múlva, amikor már vezetnék, gond nélkül menni fog. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tundervolgy.blog.hu/api/trackback/id/tr662976873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása