Pakolási útmutató

2011.08.17. 17:52

 

 

Hamarosan vége a nyárnak, mégis sokan még csak most indulnak nyaralni. Kihasználván, hogy nálunk már múlik a kánikula, még egy gyors üdülés akár belföldön akár külföldön. Szeretnék egy alapsémát leírni, hogy hogyan kell összepakolni úgy az útra, hogy ne maradjon otthon semmi, mégse tartson órákon át. Inkább egy irányelv ez, mintsem részletes lista a vivendő dolgokról.

 

 

 

 

 

Nos akkor vágjunk is bele:

 

1. Dobáljunk le mindent az ágyunkról, hogy teljesen üres legyen. Itt fogunk összekészülődni. Ugyanis ha a szemed előtt van minden amit vinnél, könnyebben beugrik, hogy mi hiányzik, mintha rögtön a bőröndbe pakolnál. Másrészt látod, hogy nagyjából mennyi cuccot vinnél, így azonnal a megfelelő méretű táskát tudod kiválasztani, és nem kell 3x átrámolni mindent, mire végre befér az utolsó szappan is. Ne hagyjuk párnát, takarót az ágyon, mert attól kevésbé lesz áttekinthető a dolog.

2. Kezdjünk a ruhákkal. Érdemes sorrendben haladni. A sorrend indulhat a talptól a fejig, vagy fordítva, esetleg azt a sorrendet is követhetjük, ahogy reggelente fel szoktunk öltözni, de a lényeg, hogy ne kapjunk ide oda, hogy most egy bugyit rakok be, aztán sálat, zoknit, majd pólót, mert elveszítjük a fonalat, és tutira kifelejtünk valamit. Volt már hogy csak egy övet felejtettem ki, mégis sok bosszúságot okozott, hogy folyamatosan rángathattam fel a lecsúszott nadrágomat. Szóval igyekezzünk tartani a sorrendet.

3. Lányoknál azt hiszem ez a veszély nem fenyeget, szóval elsősorban fiúknak mondom. Sose csak annyi fehérneműt és pólót vigyünk, mint ahány napra megyünk, vagy még kevesebbet, mondván, hogy az első két nap úgyis abban leszek amiben elindulok otthonról, hiszen csak a buszon fogok ülni... Az is aki amúgy nem szokta, tutira ilyenkor fogja leenni magát, vagy a fürdőben leejteni a sáros vízbe, amit az előző napi strandolás után hagytuk. Biztosan lesz ami annyira meggyűrődik a bőrönd alá, hogy inkább hanyagolnánk, vagy egyszerűen csak nincs kedved ahhoz a színhez vagy fazonhoz aznap. De az sem elképzelhetetlen, hogy napközben annyira megizzadsz a 40 fokban, hogy az esti sétára már egy másikat vennél fel. Szóval legalább 2-3 darabbal legyen több, mint amennyi feltétlen szükséges. Továbbá, ha megvan az alapkészlet, tegyünk be 1-2 olyan felsőt is, amiben el tudunk menni bulizni, vagy esetleg egy elegánsabb étterembe.

4. Az útra kényelmes ruhába menjünk, és lehetőleg olyanban, ami amúgy a legtöbb helyet foglalná a bőröndben. Szóval tornacipő, hosszú farmer. A légkondi úgy is 18 fokra  fogja hűteni a levegőt.

5. Lányoknak inkább azt mondom, hogy próbáljunk minél kevesebb cipőt elcsomagolni, fiúknak, hogy ne csak az legyen náluk, amiben elindultak otthonról. Egy papucs és egy tornacipő legyen mindenképp a készletünkben. A papucs kevesebb helyet foglal, ezért érdemes inkább azt elcsomagolni.

6. Főként lányoknak: ügyeljünk arra, hogy a felsők kombinálhatók legyenek az alsóval. Nem érdemes 8 különböző szettet vinni, hanem inkább 1-2 alsót csak, amihez több fölső is passzol. Hasonló méretű rövidnadrágból, és miniszoknyából fölösleges többet vinni. Itt érdemes a kiegészítőket is eltenni. Minden felsőhöz egy hozzáillő fülbevaló, nyaklánc, karkötő. Ha egy egy darab több fölsőhöz is jó, annál jobb. Fölösleges az egész ékszerszekrényt elvinni, úgysem fogjuk a felét sem használni.

7. Tudom, hogy nyár van, mégis legyen egy garnitúra meleg cuccunk. Eleve a hosszúnadrágban megyünk, de azért tegyünk el egy pulcsit is. Ha másra nem is, kispárnának biztosan jó lesz a buszon.

8. Ne felejtsük ki a nagy pakolásból a pizsamát, hálóinget, vagy amiben szoktunk aludni. Nekem ez egy plusz garnitúra fehérneműt is jelent, mivel szeretek este tiszta kényelmes bugyiban aludni, míg napközben a csinosabb darabokat veszem fel. Valamint a fürdőruha se maradjon ki.

Azt hiszem a ruha témát kimerítettük, jöhet a következő témakör. Itt is áll az, amit a 2. pontban leírtam a ruháknál. Témakörök szerint pakoljunk, mert ha összevissza pakolunk, biztosan kimarad egy fogkrém, vagy valami, ami persze pótolható, csak azt a kevés költőpénzt amit viszünk, kár lenne fogkefére költeni, egy finom koktél helyett.

9. Fürdőszoba: először is tegyünk el legalább 2db törölközőt. Az egyiket tudjuk vinni a strandra, amit nem sajnálunk, ha homokos, koszos lesz. A másik a szállodába, a zuhanyzásokhoz. Néhol adnak a szobához törölközőt, de ki tudja milyet, és mekkorát, és hogy tényleg van-e, szóval nem érdemes erre appelálni. Egy kisebb harmadik törölközőt is lehet vinni, hosszú hajú lányoknak, vagy kéztörlő gyanánt, de ha kimarad, az sem baj.

10. Kell egy fürdőszobai papucs is. Gondolom nem akarod széthordani a homokot, azzal hogy abban a papucsban mászkálsz a szobában, amiben a parton is voltál. Másrészt lehet ez túlzott fóbia, de én idegen helyen, főleg ha szemmel nem találom bizalomgerjesztőnek, nem szeretek mezítláb beállni a zuhany alá. És nyílván az utcai szövetpapucsomat sem szeretném szétáztatni, a lemosódó sárral meg eltömni a lefolyót.

11. Pipere holmik. Na ezt nem fogom elsorolni, de gondoljuk végig, hogy mi azok amiket egy randi előtt használni szoktunk. Ne maradjon ki semmi a fogkrémtől kezdve a borotváig semmi. Én ide sorolom még a zsebkendőt és wc papírt is. Mindenféleképpen tegyünk el, mindkettőből, és ne ezen próbáljunk helyet spórolni. Egy 100-as zsepi és egy guriga wc papir elegendő a túléléshez, nem kell azért egy 16 gurigás csomag. Az sem baj, ha ezek már bontottak, csak nehogy összesen egy 10-es csomag zsepivel induljunk neki, mert tuti ekkor fog ránk törni a hasmenés. Lányok: sminkből ne vigyük az egész készletet, a 40 fokban úgyis csak leolvad, és rossz érzés, a tengerbe meg főleg fölösleges. Inkább az alapdaraboknál maradjunk: szemceruza, spirál, szájfény, és kb ennyi elég is.

12. Minden olyan dolgot, amit reggel még használni fogunk az indulás előtt, irjunk fel egy cetlire, ne spóroljuk le ezt a 10 másodpercet. Ha ugyanis nincs kiírva az ajtódra, reggel tutira elfelejted, és már csak a buszon fog az eszedbe jutni.

13. Gyógyszertár: érdemes egy kisebb csomagot összeállítani. Elsőkörben tegyük el a betegségeinknek megfelelő gyógyszereket, akkor is, ha nem kell rendszeresen szedni. Nekem például az asthma ellenes készítmények ezek. Lányok! Ne felejtsük otthon a fogamzásgátlót se, ami általában az asztalon van, hogy reggel ki ne menjen a fejünkből, hogy be kell venni. Mindenképpen legyen nálunk algopyrin, vagy ki milyen láz és fájdalomcsillapítót szeret. Kalcium pezsgőtabletta, fenistil krém és tabletta egyaránt. Ezek mind gyors segítségek a csípések, kiütések, allergiás reakciók kezelésére. Széntabletta mindig jól jön. Ki tudja hogyan reagál a gyomrunk egy másik nemzet ételeire, vagy akár csapvízére. Ragtapasz esetleg egy darab géz legyen. Egy olló és egy szemöldökcsipesz is kerüljön be a neszeszerbe. A csipeszt azért itt mondom, mert ha valamilyen szilánkba, esetleg tengeri sünbe lépünk, ezzel könnyedén ki tudjuk szedni. Bár nyár van, a légkondiban könnyű megfázni, ezért legyen nálunk szopogatós tabletta, és egyéb csodaszerek, annak függvényében, ki mit szokott ilyenkor használni.  Aki hajlamos fülgyulladásra, annak jól jön egy fülcsepp is. Bár a természetes vízeket kevésbé tartják gyulladáskeltőnek, mint az uszodai medencéket, biztos ami biztos alapon, jó ha van.

Újabb témakörhöz értünk: iratok és pénz

14. Mindenféleképpen készítsük oda az ágyra a tárcánkat, amiben a beváltott valuták helyett azért magyar pénz is van, biztos ami biztos alapon. Jól jön az, ha egy benzikúton szeretnénk egy üveg üdítőt. Most készítsük ki az igazolványokat, útlevelet, biztosítást, utazási szerződést, szállásfoglalást, térképet és útikönyvet, ha van. Ha ott van a többi holmi mellett, akkor biztosan nem marad otthon. Érdemes még felírni néhány telefonszámot, és elrakni a pénztárcába, hogy baj esetén kit kell értesíteni (utazási iroda, biztosító társaság...stb). Illetve a helyi rendőr, mentő, tűzoltó számát.

Elektromos eszközök.

15. Hely és súlytakarékosság miatt ne vigyünk villanyborotvát, epilátort, az az egy borotva bőven megteszi arra a hétre. Hanyagoljuk a hajszárítót, hajvasalót, hajsütőt, útivasalót. Fölösleges. Viszont készítsük ki a mobilunkat, mp3 lejátszónkat, fényképezőnket, és mindegyikhez a hozzátartozó töltőt, esetleg pót elemet, ha az kell hozzá. Indulás előtt mindent töltsünk fel, szóval ha a pakoláskor még nem tudod odakészíteni, mert még éppen a töltőn van, akkor a korábban említett kis cetlire mindenképpen jegyezd fel, hogy ez se maradjon otthon.

És végül a maradék.

16. Na most lehet odakészíteni az újságot, könyvet, játékot az útra. Buszos utazásra esetleg egy dvd-t is, amit este lehet nézni. Strand játékokat, kártyát, labdát.

Kaja.

17. Az útra mindenképpen érdemes szendvicset, rágcsát és italt vinni. Víz az még akkor is iható, ha már felmelegszik, és egy csoki után jobban oltja a szomjat, mint a kóla. Továbbá ha nincs más megoldás, kezetmosni, arcot törölni is hasznos lehet. Érdemes eltenni egy vákumcsomagolt téliszalámit, májkrémet, paprikát. Olyan dolgokat, amik nem romlanak, és akár a nyaralás során is jól jönnek, mint vésztartalék, nem csak az úton, de ha hazahozzuk, az sem baj. Gyümölcsöt zöldséget, csak olyat érdemes, ami nem lédús, szóval nem folyik. Nem túl praktikus gondolat például paradicsomot és őszibarackot elpakolni. Az úton amúgy nem érdemes túl sokat enni, hiszen a hosszas ülésben összenyomódnak a belek, lassabb ezáltal az emésztés is, és csak diszkomfort érzetünk lesz. Szóval unaloműzőként nem túl okos gondolat egy-két chipset kólával és csokival betermelni.

És még egy dolog. Pakolásnál ne legyünk restek minden elzacskózni. Egyrészt kellemetlen, ha az arclemosód belefolyik a táskádba, vagy a bőrönd aljáról képtelen vagy előkotorni egy pár zoknit. Jó ha minden el van szeparálva. Később ezek a zacskók jól jöhetnek a szennyesruha külön gyűjtésére, a vizes holmiknak, vagy a parton szedett kagylók számára. Néhány zacskó igazán nem többlet súly.

Remélem  hasznos volt ez a bejegyzés számotokra. Ezt ha most nem is, jövőre biztosan tudjátok hasznosítani.

Jó utazást kívánok! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://tundervolgy.blog.hu/api/trackback/id/tr753160751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása