Egy kis konyhai eligazítás

2011.08.01. 19:09

 

Azt hiszem mindenki tud olyan konyhai kifejezéseket, amiket nem ért, vagy épp csak a különbséget nem tudja egy-egy dolog között. Most egy két ilyen dologra fog fény derülni. Nem kell aggódni, a habarás és rántás, illetve hasonló problémák tárgyalására nem most fog sor kerülni. Maradjunk inkább az alapoknál: lábas vs. fazék. Most akkor melyik melyik?!

Lábas: Alapja szélesebb, mint amilyen magas. Nevét a szabad tűzön való főzéshez kialakított, három lábbal kialakított elődjéről kapta.

Fazék: A lábassal ellentétben főleg folyékony, vagy folyadék alapú leves ételek elkészítésére alkalmas, melyekhez lassú tűz szükséges. Átmérőjéhez képest magas oldalfala viszonylag nagy befogadóképességet eredményez. 

 

Most hogy ezt tisztáztuk lássuk a sodrófa, nyújtófa problémáját. Vajon csak nyelvjárási különbségről van szó?

 

Van különbség. Méghozzá a kinézetükben: A nyújtófának van nyele mindkét oldalt, míg a sodrófa egyszerű fahenger. Bár erről nem találtam bővebb információt, valószínűleg a használatában is van eltérés. Szótár szerint mindkét eszköz kemény fából készült henger, és kelt tészták nyújtására alkalmas. Félszavas utalásokból viszont arra tudok következtetni, hogy a  tészta kinyújtására a nyújtófa alkalmas, míg a sodrófára rá kell tekerni a tésztát, és úgy vékonyítani. Ez utóbbi például a kürtőskalács készítésére alkalmas. De erről nem találtam egyértelmű leírást, szóval aki másképp tudja, az írja meg kommentben. :)

 

És akkor a végére egy már-már elcsépelt vita: nokedli, galuska és csipetke.

 

Nos, a galuska és nokedli szinonimák, a csipetke azonban csak közeli rokon. A csipetkéhez nem kell víz, emiatt keményebb állagú és szaggatás nélkül levesekbe kerül. A nokedli vagy galuska szintén lehet levesbetét, de gyakrabban fogyasztjuk köretként például pörkölthöz. A legegyszerűbb alapanyagokból készíthetjük el: liszt, só, tojás, olaj, víz. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tundervolgy.blog.hu/api/trackback/id/tr753117922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása