"A Magyarországon működő gyorséttermek kínálatának egészségesebbé tétele és a gyermekek védelme érdekében törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek Lázár János." - olvasható az index cikkében.

A legújabb ötlet, hogy a gyorséttermeknek hatékonyan kell majd tájékoztatniuk a fogyasztókat az általuk kínált ételek összetételéről és alkotóelemeik egészséget megterhelő, károsító hatásairól. A dohánytermékekhez hasonlóan figyelmeztető címkéken kellene feltüntetni a kalóriaértéket, vagy a nátrium- és zsírtartalom értékeit, és kötelezően csökkentenék az elkészítés során használt transzzsír vagy koleszterin tartalmú zsiradék használatát.

Ez mind szép és jó, de például egy McDonald's eddig is el lehetett olvasni a tálcán lévő papír hátulján, hogy mi hány kalória, mennyi zsír, cukor, fehérje van benne...stb. Akit ez érdekelt, eddig is el tudta olvasni, ha meg nem, ha az orra elé dugják se fogja elolvasni.

Szerintem feltételezhető, hogy mindenki tisztában van vele, hogy a gyorséttermi kaja hízlal. Ez nem úgy működött eddig sem, hogy esszük nap mint nap a BigMac-et aztán meglepődünk rajta, hogy hízunk.  Most mégis mit várnak ezektől a címkéktől? Ha kiszúrja a szemem, hogy az adott termék x gramm nátriumot tartalmaz, és mondjuk még olyan jófejek, hogy azt is mellé írják hogy a napi szükséglet hány százaléka ez, akkor majd félre fogom tolni, hogy ebben túl sok van, nem eszem meg? Egyáltalán az egészségügyben tanulók és dolgozók szűk körén kívül tisztában van bárki azzal, hogy mi a gond a túl sós étellel, vagy csak megtanultuk a reklámokból, hogy az nekünk rossz? Vagy menjünk vissza egy még alapabb kérdésre. Az triviális egyáltalán hogy a nátrium legfőbb beviteli forrása a só, kémiailag nátriumklorid? Annak a fényében, hogy hányan írták alá azt a petíciót, hogy tiltsuk be a vizet, mert nem tudták, hogy a dihidrogén-monoxid a kémiai megnevezése a csapvíznek, ebben sem lennék olyan biztos. Erről is készült amúgy videó.

Mint ahogy készült egy videó a magyarok főzési tudományáról. Elég elkeserítő a kép, vagy csak ügyesen vágták össze a videót, az okos válaszok úgysem érdekelnek senkit, de például abban is volt egy kérdés, hogy mi a különbség a rántás és habarás közt? Az egy dolog, hogy nem tudta szinte senki, hogy pontosan hogyan készülnek, de azzal mégis tisztában voltak, hogy melyik az egészségesebb. Nem azért, de ha lövésem sincs valamiről, hogy miből készül, honnan tudhatnám, hogy egészségesebb? Mert az okosok azt mondták? És akkor odáig már nem jutunk, hogy felmerüljön bennünk a kérdés, hogy oké, elhiszem, de ez miért van így?

Hogy akarunk egészségesebben élni, ha fogalmunk sincs arról, hogy mire van a szervezetünknek szüksége, és mire nincs? 

És akkor a koleszterin kérdése. Azt már laikusként is megtanultuk, hogy van jó és rossz koleszterin, és csak a rossztól kell félni, míg a jóra kifejezetten szükségünk van, a cikkben mégsem tesznek különbséget, csak így ámblokk koleszterin. Ennek biológiai hátterébe inkább bele se mennék.  Ellenben abba igen, hogy ha nekem nincs magas koleszterin szintem, akkor miért is kell megvonni tőlem a koleszterint? Ha orvosi javallatra diétára köteleznek, azt elfogadom, de ha nincs ilyenre szükségem, akkor hogy jön ahhoz bárki is, hogy törvényileg lekorlátozzon?

És ha már itt tartunk. Akkor az összes talponálló büfét és vattacukorárust zárassunk be? Tiltsuk be a chipset, a kólát, a fagyit, és együnk párolt zöltséget és csirkemellet? Miért nem választhatom meg én, hogy mit akarok enni. Rendben a lakosság 60%-a elhízott. Akkor ha én a 40%hoz tartozom, ugyanúgy le vagyok tiltva az édességekről, és a gyorskajákról? Miért is?

 "A tervezett változtatások egyik legfontosabb eleme, hogy a gyorséttermekben a gyermekeknek ajándékot csak olyan ételek mellé lehetne adni, amelyeknek csökkentett a kalória-, zsír- és sótartalma, ezáltal kevésbé okoz megterhelést egy növekedésben lévő szervezet számára." Nekem sosem okozott megterhelést egy happymeal menü, de persze nem is 4 évesen ettem ilyesmit. De most őszintén...ezek még nem láttak gyereket közelről? Ha a gyerek sajtburgert akar és játékot, akkor megveszik azt a menüt. Ha már csak az egészséges menü mellé jár játék, akkor megveszik azt, plusz a sajtburgert. Nem gondolják, hogy egy ilyen változtatás gátat szab bárkinek is. Majd anyuci elrágcsálja azt a 3 gerezd almát, amit amúgy egészséges ételként adnak egy kis zacskóban. Eredményként csak mégnagyobb lesz az említett gyorsétterem bevétele. Még szerencse hogy az ellentétje volt a cél? Vagy nem? Hanem valóban ilyen fontos az egészségünk a kormánynak? Végülis...kevesebb beteg, kevesebb táppénz, kevesebb egészségügyi ráfordítás, több munka...van benne valami. Bár én még sosem gondoltam bele, hogy a McChicken menü miatt vagyok asthmás. Én balga. Máris leszokok a havi 2 menümről.

Amúgy feltűnt, hogy a cikkben nem direktben ugyan, de folyamatosan a McDonald's-ra és a Burger Kingre célozgatnak? Legalábbis én még egyetlen gyrososnál sem láttam, hogy lenne ajándék a menü mellé. Vagy hogy a kínaiban a porcelán tányérra kívánják ráragasztani a figyelmeztető cédulát?

És végül a kedvencem: "A tervek szerint kötelezővé tennék a gyorsétteremláncok számára sportterek, játszóterek kialakítását az éttermek mellett, illetve az egészséges táplálkozást népszerűsítő, az egészségtelen ételek káros hatásaira figyelmeztető tájékoztató anyagokat készítését."

 Végülis a játszóterek kialakítása nem egy rossz gondolat önmagában, hiszen sorra szüntetik meg őket, mivel nem felel meg az EU előírásoknak, viszont újra meg nincs pénz. De azért nem hiszem, hogy a mekis csúszdára rá lehetne mondani, hogy játszótér...

Amúgy ha már az egészségnél tartunk, nem azt nevelték belénk eddig, hogy testmozgás előtt legalább 1-1.5 órával nem szabad enni? Most komolyan gondolták, hogy a gyereknek attól jobb lesz, ha két harapás közt lecsúszik a csúszdán? Legalábbis manapság így használják a gyerkőcök a gyorséttermi játszótereket, amit szintén nem láttam még kínai étterem és gyrosos stand mellett.  Sporttér, na ez izgalmas. Ezentúl nem kell 8-10ezer forintot kifizetnem kondibérletre, hanem mehetek fogyasztás ellenében a mekibe gyúrni? Igazán izgalmas ötlet. És ők már egyeztetést kezdeményeztek a Vidékfejlesztési, illetve a Nemzetgazdasági Minisztériummal, valamint az egészségügyi államtitkársággal. Aha, és ezentúl a Nagykörúton 50-100 méterenként lesz egy ilyen sporttér? És lebontjuk a 100 éves bérházakat, és kilakoltatjuk a benne élőket, hogy tudjunk játszóteret építeni oda? Ez aztán az átgondolt stratégia.

 Mellesleg 2-3 éve bevezették, hogy legyen egészséges az iskolai büfé. Nálunk lett is egy alma automata, de más változás nem volt. Ezzel mi lett? Nem jött be, és felejtsük el? Vagy a gyerekek képesek voltak, és inkább a szomszéd ABC-be jártak csokiért? Rajtuk úgysem fog ki egy ilyen szabályozás.

És főleg...a gyerekeket akarják óvni? Mire vannak a szülők, ha nem erre. Nem az ő dolguk odafigyelni arra, hogy az édes kicsi lányuk mit egyen, és mit ne? Miért kell ebbe törvényileg beleszólni?

De ha már minden áron jót akarnak nekünk, akkor miért leszabályozásokkal és büntetésekkel? Miért korlátozzák le a választási lehetőségeinket, és kell felárat fizetni egy általuk egészségtelennek tartott dologért. Manapság azért van ennyi elhízott ember, mert az egészségesebb életmód drágább. Mi lenne ha mondjuk akciókkal és kedvezményekkel vennének rá a kertész saláta megvásárlására a sajtburgerrel szemben? Mert vicc, hogy egy csirkeszendvics menüt 500 forintért kapok meg, egy salátatálat meg 1200-ért. Utóbbi nem hogy sokkal drágább, még jól sem lakok vele. Szóval ha nem is direkt, de nem lettem eleve az egészségtelen ételre rákényszerítve?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tundervolgy.blog.hu/api/trackback/id/tr822960317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sóhegy049 2011.06.06. 23:20:59

Ez alapjaiban demagógia! :)

Tipikusan Fidesz módszer. Nem az átlag malós gyerekéért megy a cirkusz, hanem a gazdag-elit porontyaiért, mert ennek a kormánynak ez a nép. Na meg azt is tegyük hozzá, hogy az átlag proli nem is tud naponta egy Happy meal-t venni a gyereknek a Hello kitty ajándék miatt. De tovább megyek. Ha?! Főzök egy jó kis magyaros körömpörkölt(ö)et, az aztán lesz ám light! :)
A zöldségeknél mi is a helyzet? Az import tele van műtrágyával, a szittya magyar meg rovarirtóval. Esetleg a más EU-s betartja még a vegyszer un. élelmezésügyi várakozási idejét, addig a szittya magyar is biztos??? NEM! Van tengerimalacom és akinek van köztudott, hogy a vegyszeres cuccost ott hagyja, s lám a magyar piaci zöld 50%-ban ott marad. Khmmm....

Zephira 2011.06.07. 21:30:14

Igen, nekem is eszembe jutott, csak valahogy kimaradt, hogy mikor jön el az a korszak, amikor majd becsöngetnek hozzám, és ellenőrzik az aznapi főztöm zsír, cukor, nátrium tartalmát...:D
süti beállítások módosítása