Tegnap a híradó is megmondta: átlagosan 3 napig képesek az emberek elviselni a kánikulát, aztán besokallnak. De nem csak a melegtől lehet besokallni, hanem a cukros üdítőktől is. Legalábbis nekem sikerült. Nagyon szeretem a kólát, különösképp az automatásat, ami valamivel vizesebb az üvegesnél, de legalábbis valahogy más az íze, és persze sok jéggel. Mégis, amikor meleg van és megiszod, aztán 2 perccel később még mindig azt érzed, hogy szomjas vagy, és megint iszol, és megint, akkor utána jön az a pont, hogy innék valamit, de könyörgöm, ne kólát. Másrészt tegyük fel hogy az egészséges életmód jegyében is szívesen csökkentenénk a napi adagot. De akkor mi mást ihatnánk? 

Jó persze ilyenkor egy gondoskodó anyuka, aki a pénztárcájára is gondol, azt mondja, hogy igyál vizet. Jó persze, iszol. De csak azt?! Edzés után, vagy az utcán nagy melegben persze jól esik, de a kicsit hűvösebb lakásban, ebéd után azért mégiscsak valami többre vágyik az ember, mint víz.

Meg lehet próbálni, hogy hol ilyen szénsavas üdítőt iszol, hol gyümölcslevet, de végső soron mindig csak azt érzed, hogy ragad a szád az édestől, és szomjas vagy. Egyszerűen telítődsz, de mégsem frissültél fel.

Egy ideig én a lime lével próbálkoztam, de ha azt nézem, hogy egy literért többszáz forintot fizessek, majd a végén megunjam, hogy mindig ugyanaz az íz...azt hiszem nem éri meg.

Így fedeztük fel újra a limonádét. Pedig kiskorunkban annyira nem volt ritka, hogy ha nem volt otthon üdítő, akkor csináltunk limonádét. Na meg egy csomó amerikai filmben volt ilyen nyári jelenet, hogy 25 centért árulták az üdítőt a kis lurkók. Csak valahogy megfeledkeztünk róla, hiszen annyi sok kész üdítő van újabb és újabb (mellesleg egyre rosszabb) ízekben, hogy egyszerűen elfelejtettük a legegyszerűbbet. Jó persze a limonádét is meglehet unni, ha csak citromlé cukor és víz az egész. Na de ha nem....

Anyukám csinált pár napja egy kancsóval, és azóta napjában 3-4x kell új adagot gyártania, annyira rákaptunk. A trükkje, hogy nem citromlevet önt bele, hanem igazi citromot használ. Mivel eltűnt a citromfacsarónk, így kézzel nyomja  bele, ezért rostok is kerülnek bele. És a rostok egészségesek mint tudjuk. Szóval ezért is kiérdemel egy kis piros pontot a kólával szemben. Víz, cukor, és jég az természetesen van benne, viszont ezen felül kockázott bele lime-ot, narancsot, grapefruitot, és a kis konyhakertjéből néhány menta levelet. Ezeknek az íze is hozzáadódik az italhoz, ahogy áll a hűtőben. Mivel házigyártmányról van szó, így sosem lesz pontosan ugyanolyan az íze. Hol kevesebb a cukor benne, és  savanyúbb lesz, hol több, és akkor az az igazi édeskés limonádé íze van. Eleinte a mentának domináns íze volt benne, de aztán a 2-3. adagba nem tett annyit belőle, hogy ne legyen mindig ugyanolyan, és akkor  a grapefruit utóíze tűnt fel inkább. Ha épp finnyás hangulatban vagyok, akkor szűrőn át öntöm, hogy csak a levet igyam, ha meg nem érdekel annyira, akkor telis-tele van apró rostokkal. Szóval egy egyszerű limonádé, és mégis minden pohárnak más íze van, mint az előzőnek.

És pepecselni sem kell sokat vele, hiszen a gyümölcsöket, mentát elég egyszer elkészíteni, és beletenni a kancsóba, nem kell újra és újra, mivel csak a limonádét isszuk, és az apróra vágott citrusfélék ott maradnak az alján. Így azok ízének intenzítása is változik kancsóról kancsóra. 

Viszont annyira jól néz ki, hogy egyszerűen ingerel, hogy inkább azt vedd ki a hűtőből és azt idd, mint inkább a kólát, vagy bármi mást. Legalábbis én mindig elcsábulok, amikor kinyitom a hűtőt, és meglátom. :)

Mellesleg úgy tűnik, nem csak mi fedeztük fel újra ezt az italt. Egyre több strandbüfében, cukrászdában láttam, hogy nem csak jégkása, hanem limonádé is kapható. Sőt, már bárok és szórakozó helyek itallapján is helyet kapott a különböző koktélok mellet. Talán ez lesz az új retro divat. :)

És íme a mi általunk gyártmányolt kancsó. Több liternyit ittam meg belőle az elmúlt napokban, és még mindig nem unom, és még a kóla elvonási tüneteim sem jelentkeztek. Ajánlom mindenkinek. :)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tundervolgy.blog.hu/api/trackback/id/tr923065412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása