Programajánló

2011.08.16. 15:00

 

Hamarosan véget ér a nyár, és hazatérnek az emberek a nyaralásból. Már olyan igazi strandidő sem várható. Viszont mégis hasznosan szeretnénk eltölteni ezt a maradék néhány napot a családdal, barátokkal. Ez a post azoknak lehet érdekes, akik többre vágynak egy családi ebédnél, vagy egy esti sörözésnél. 

Társaságokban jól bevált játék az activity. Viszont rutinból ezt játszani minden összejövetelkor unalmas lehet. Felnőttkét viszont nem gyakran járunk játékboltba, és főleg nem veszünk 5-10 ezer forintért olyan társasjátékot, amiről aztán kiderülhet, hogy nem is olyan jó, mint azt elsőre hittük. 

Szóval, hogy végre a lényegre térjek, rátaláltunk egy kifejezetten felnőtt társasjáték kölcsönző boltra. Az üzlet tulajdonképpen több funkciós. Először is lehet társasjátékokat, kártyákat vásárolni, másodszor lehet őket bérelni, harmadszor lehet a helyszínen is játszani néhány asztalnál, és üdítőt, teát kérni mellé, és végül antikváriumként, könyvesboltként is funkcionál.

A bolt Szellemlovas néven fut, és egy VI. kerületi alagsorban található. Minden játékból csak egyet bontanak ki, szóval ha a kiszemeltet már valaki más kibérelte, akkor pechünk van. Viszont ha olyan játékot találunk, amit nem kölcsönöznek épp, mégsincs bontott (például mert megvették a bérlést követően), akkor minden további nélkül bontanak egy újat. A játék bérlése a játék árának 10%-ába kerül, azonban kaucióként a játék teljes árát ki kell fizetni, amit visszakapunk, ha visszavittük a játékot. A bérlés egy hétre szól. Ha annyira megtetszik a játék, hogy megtartanánk, akkor meglehet, hiszen a kauciót pont emiatt fizettük. Bár ekkor nem egy vadiúj játékunk lesz. 

A bérlés előtt a játékot nekünk kell ellenőriznünk, a visszavitelt követően a boltos ellenőrzi, hogy minden darab megvan-e épen. Ha konkrét játékot szeretnénk majd kölcsönözni, telefonon le is lehet előre foglalni.

Egyéni szokásunk, hogy ha van lehetőségünk, akkor "Az év játéka" emblémával ellátott társast bérlünk, azonban ez sem garancia arra, hogy életünk legjobb játékát sikerült kiválasztanunk.

A párizsi 'Metro' például nem kapott ilyen díjat, mégis izgalmas minden egyes alkalommal, mikor játszottunk vele. Ahogy a neve is sejteti, kis kártyák lerakásával metró vonalat kell kiépíteni a játéktáblán. Minél hosszabb vonalat sikerül építenünk, annál több pontot ér nekünk.

A többi játék amit kivettünk valahogy nem tetszett annyira, de ebben talán az is szerepet játszott, hogy míg a metróstól nem vártunk sokat, egy év játékával szemben azért magasra tesszük a lécet.

 

Kipróbáltuk a Keltist. Nagyon szép a doboza, és a játéktábla is, a játék azonban nem sokkal bonyolultabb a passziánsznál. Annak ellenére, hogy végülis egy egyszerű kártyajáték továbbfejlesztése, nehezen sikerült a játékleírást értelmeznünk elsőre. Azt hittük komplikált játék lesz.

 

 

 

Szintén év játéka a Theba. Ez egy régészkedős, jóval összetettebb, sok szabályos játék. Valahogy még ez sem az igazi számunkra. A játék nagyjából arról szól, hogy megfelelő mennyiségű általános műveltséget, szaktudást, pletykát összeszedve ásatásokat kell végezni. Megfelelő mennyiségű régészeti leletet összegyűjtve múzeumi kiállítást lehet tartani. Minden leletért, megszerzett tudásért, tárlatért, konferenciákért pontokat kapunk, amit a játék végén összeszámolva derül ki, hogy ki is nyert.

 

És végül egy nem bérelt játék, amit viszont nagyon szeretünk, és tényleg kiérdemelte az év játéka címet, a Catan. Ez egy stratégiai játék, ahol nyersanyagot gyűjtögetve utakat, falvakat, városokat építünk. Ezekért pontokat kapunk. Az nyer akinek elsőként gyűlik össze 10 pontja. Elsőre nagyon unalmasnak tűnt, és zavarosnak, de azt hiszem mindenből kell 1-2 kört játszani az első próbajáték után, hogy véleményt tudjunk alkotni.

Szóval javaslom, még a nyár vége előtt, hogy mindeki szervezzen játékestet a barátaival, és együtt próbáljanak ki valami újat. Igazán szórakoztató este lesz. És ha belegondolunk, hogy csak 5-600 forintunkba kerül egy hétre, akkor még meg is éri... már ha lehet pénzben mérni a jó élményeket. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tundervolgy.blog.hu/api/trackback/id/tr33156812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása