Adventi naptár

2011.11.20. 08:13

Hamarosan december és kezdődik az advent. Az adventi naptár készítésének azonban nem árt kicsit előbb nekifogni, de legalább gondolkodni rajta.

Tudjátok, hogy szeretem tudni, hogy mit miért teszünk, ezért ma sem lesz másképp, egy apróka történetet osztok meg veletek, hogy tudjátok, hogyan alakult ki ez a szokás.

 

 

 

Az adventi naptár használatának népszokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német édesanyához kötődik, akinek kisfia, Gerhard, már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedett a várva-várt és megszokott karácsonyi ajándékok miatt.
Az édesanya ezért érdekes és meglepő játékot talált ki gyermeke számára: egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük.
Mikor a kisfiú felnőtt, nem felejtette el édesanyja meglepetését, és üzleti vállalkozásba kezdett. Olyan naptárt szerkesztett, amelyen huszonnégy ablakocska mögé egy-egy darab csokoládé vagy cukorka volt elrejtve, s ezek csak a spaletták kinyitása után váltak láthatóvá.

 

Mikor kislány voltam, anyukámmal minden évben gyártottunk mi is adventi naptárat. Hol apró zsákocskákat varrtunk, hol gyufásskatulyákból ragasztottunk össze egy kis szekrényt. Idén eszembe jutott, hogy miért ne alapon gyártok egyet magamnak, de valami másfajtát, mint az eddigiekben. Bár nekem nem csoki került bele, bár az is előfordult, hanem mindenféle kis apróság. Nem sokra emlékszem, de ami biztosan volt, az a radír és a Turbo rágó. Gugliztam egy kicsit, hogy megihletődjek adventi naptárak terén, de őszintén szólva nem sok változatosságot mutatnak a képek. Úgyhogy azt hiszem mégiscsak kihagyom ezt, aztán majd a gyerkőcömmel csinálok. Neki még úgyis újdonság lesz, bármilyet is csinálunk.

 

Azért ha nektek van valami ötletetek, és esetleg meg is csináljátok őket, remélem küldtök egy fotót róla! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://tundervolgy.blog.hu/api/trackback/id/tr773357603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása